Grejaskogens Tok

 

tokcertprov

KORAD TJH(PTRH) Grejaskogens Tok

– Född 2009-07-28
– Hd grad A/A, Ed 0/0, Patella ua
– Genomfört MH (skott 1)
– KORAD, 443 p
– Tjänstehund Patrullhund Hemvärnet
– Uppflyttad till lägre klass spår
– Godkänt anlagsprov viltspår
– 1:a pris lydnadsklass I
– UKL: Very Good

Tok är en hund som vi köpte tillbaka då han tyckte lite för gott om sig själv, och hade lärt sig styra allt i sin omgivning med hjälp av tänderna.
Första tiden var rätt hård då vi fick bena ut grundreglerna och med övriga flockens hjälp fick vi ordning på hundspråket. Tänk först, agera sen hade Tok lite svårt för.
Han anpassade sig bra och fick skrota med första året. Var utlånad under en period, men efter hemkomsten så tyckte vi det var dags att göra något vettigt av honom. Han fick följa med när vi gjorde korningens mentaldel med mallarna, och det gjorde han riktigt bra trots många tappade poäng i att fråga matte om lov.

När Jira råkade ut för en skada och vi först trodde att det satt i ryggen så blev jag stressad av att kanske bli utan hund i Hemvärnet. Tok fick göra inträdesprov och starta kurs! Och han skötte sig med den äran och avslutade, med den lilla träning han fått, med ett riktigt trevligt Certprov. Han är en riktigt trevlig hund att jobba med, bra spårarbete, tydliga fina markeringar och missar aldrig vad som händer. Självständig arbete är hans grej!
För att vara kelpie är det en väldigt rejäl hund, tjockt pannben (läs: hård), och han är inte så förig om man som förare inte har den berömda tummen i ögat. Våra mallar är ett under av mjukhet i jämförelse.
Han är social och tillgänglig, har en trevlig kamp och lever för att få leka ”sprättlekar” med bollar och kongar!

Tok har blivit kvar här hemma och vi (läs: husse) är för fäst vid honom för att göra sig av med honom. Nu har han dock bytt karriär p g a att jag inte hinner upprätthålla status på honom i Hemvärnet, så nu spårar vi älg och hoppas på eftersök under hösten.
Tok är använd i avel och jag tror han har en del positivt att tillföra rasen. Han är som sagt lite hårdare och tål en hel del belastning.
Han har en kull i Finland, hos kennel Kiipelin, född 2014.
Han har en kull i Holland, hos kennel Yaparoos, född 2015.
Han har parat Grejaskogens Utopia, med beräknad valpning i oktober.
Om sista kullen föds så blir det hans tredje och sista kull, och han tas därmed ur avel.