Krokasmedens Jira

jira10

KORAD TJH(FM) VH Krokasmedens Jira

– Född 2008-12-22
– Hd grad A/A, Ed 0/0
– Rygg ua (2013), ögon lindrig katarakt,
genetisk betydelse okänd
– Genomfört MH (skott 1)
– KORAD, 534p
– Godkänd L-test, lämplig att prövas mot Polis-, Polisiär sök- och väktarhund
– Tjänstehund väktare
– Tjänstehund Patrullhund Hemvärnet
– Godkänd lägre klass skydd

Jira är min (Annas) arbetshund. Vi trivs allra bäst i arbete båda två, inte så noga vad vi gör men lite extra kul om man måste ta i lite.

Jag har alltid tyckt om Jiras mamma Akita och tog kontakt med Stefan och Lollo redan när de skulle para Akita för första gången. Då gick hon tom och sedan passade det helt enkelt inte med valp på några år. När Krokasmeden sedan valde att göra om sin fina G-kull, ja då kunde jag inte låta bli att fråga.. Och jo då, uppfödarna i fråga lovade snälla, trevliga hundar som går att använda till ”allt” och det svalde jag med hull och hår. Jira var en liten jävel så självklart valde uppfödarna att skicka henne så långt bort från sig själva som möjligt. Mycket klokt! Det gick över ganska snabbt och Jira har varit en relativt lättsam valp och unghund. Det enda vi befäste snabbt var att fråga om lov innan man jagar allt i skogen som kan röra på sig.

Det bästa med henne är att hon är så himla snäll med allt och alla, kanske lite åt det naiva hållet. Hon har ett trevligt hundspråk men inget intresse för andra hundar utanför vår egen flock. Leker oerhört fint med barn, trots att hon kan vara ganska påträngande i lek med vuxna.

Hon är utrustad med en sjuhelsikes social kamplust och uppmanar allt och alla till lek.
Orädd och nyfiken i miljöer och allmänt trevlig att ha med sig!

När jag skaffade Jira så var tanken att få en tävlingshund i större modell. Men vi blev båda inkastade i ett bevakningsföretag, hunden L-testad, jag utbildad och vips så blev det vårat jobb på heltid. Det är något vi trivs med!
Tävlingsplanerna blev lidande och precis när vi var på gång igen så fick vi förfrågan om vi kunde ställa upp som ”provekipage” på ett Inträdesprov för Patrullhundar under en Kontrollantutbildning. Javisst! Det gick så bra så vi fick frågan om vi ville gå upp på Certprov två veckor senare? Javisst!
Leta människor gör hon med glädje, lydnad har hon och spåra kan hon. Intensivträning två veckor och upp på Certprov, klart! Därmed fick tant Ia gå i pension från Hemvärnet till förmån för Jira.
Sen dök det upp en tvåbent valp som tog lite tid, och nu har jobbet utvecklat sig så att Jira är under utbildning till narkotikasökhund.
Tävlingar har vi lagt åt sidan för tillfället då jag inte hinner med alla hundarna annars.

Tack Krokasmeden för att ni lurade på mig den gula grisen!

052

246