Grejaskogens Ia

iaskalle

 

KORAD TJH(FM) TJH(RH) SE LCH
Grejaskogens Ia

– Född 2004-05-23
– Hd grad B/A, Artros ua, Patella ua
– Genomfört MH (skott 1)
– KORAD, 480 p
– TJH Bevakning/Utb.H (TJH1), F21
– fd TJH Räddning
– Godkänd elitklass spår
– Uppflyttad till elitklass rapport
– Uppflyttad till högre klass sök
– Svensk Lydnadschampion
– Godkänt anlagsprov viltspår
– 2 BKL

Ia är en hund som har precis det jag vill ha!
Hon är ett energiknippe i arbete och blev med ålderns rätt både noggrann och sansad. Hon har attityd i arbete, men även om hon jobbar i högsta möjliga fart så behåller hon fokus och ”tappar” sällan nosen. Man märker inte av henne inomhus och hon har en mycket bra (dock inlärd) avknapp.

Ias huvuduppgift var Räddningshundsarbete under hennes första två år men tyvärr uteslöts Luleå som ort för Internationella ekipage och vi tappade vårt mål. Hösten 2009 skolades hon om från räddningen, då vi hade turen att bli handplockade av distriktet och F21 för utbildning. Ia gjorde efter två månaders intensiv träning certprov som Försvarsmaktshund, och efter ytterligare en månad certprov som Utbildningshund (TJH1) hos F21. Det passar henne att köra med ”vem som helst” och hon är alltid trygg och lugn oavsett hundgårdsboende eller ute i bas.
I var hösten 2009 utlånad till FHTE (Försvarets Hundtjänstenhet) i 5 veckor för Instruktörskurs Hundtjänst.
Den gröna sida gav mersmak så jag gick med i Hemvärnet och fick använda Ia på extraavtal. 2013 gick Ia i pension från gröntjänsten till förmån för Jira.

Ia har tävlat en hel del, med många olika förare i snöret. Malin har gjort de största jobbet som tagit henne till Svensk Lydnadschampion, Ia hade (med ålderns rätt) lite synpunkter på hur och när vissa moment skulle utföras, vilket inte alltid stämde med regelboken. Ia fick flytta till Malin och tillsammans med Malin´s man Mattias har hon gjort anlagsprov i viltspår och även varit på skarpa eftersök på älg med lyckade resultat. Ett perfekt liv för en pensionär!

Ia var som liten väldigt mjuk i träning. Det är hon definitivt inte längre, och ju äldre hon blev så blev hon mer och mer självständig och tyckte att hon var bäst på allt! Men hon är lättjobbad och trivs bäst med rejäl kamplek eller att jaga efter kastade bollar och hon ger verkligen järnet på tävlingar..
Man får nog anse att Ia är en mycket ”bred” hund kompetensmässigt!
Hemma är hon oerhört enkel och älskar att sova i sängen, eller varför inte under ett täcke?

Ia kommer ur I-kullen som är en mentalt och arbetsmässigt väldigt trevlig kull. Inga hårda hundar, snälla mot folk och fä, lättmotiverade och uthålliga.
Hon är mamma till tre kullar, S-, U- och V-kullen, som är generellt roliga hundar att jobba med. Hon har lämnat efter sig en hel del av sin fina motor och galna attityd, men tyvärr även en del ledfel.

ialjudmark

forstasidan2

iakryp

iakamp